Porsche potvrdzuje elektrickú Panameru!

Martin Slanina

Porsche, značka známa svojou inováciou a vysokým výkonom, pokračuje vo svojej ceste k elektrifikácii svojho portfólia. Po úspešnom zavedení plne elektrického SUV Macan, ktorý sa stal príkladom pre budúcnosť ďalších modelov, teraz spoločnosť potvrdzuje plány na plne elektrickú verziu svojho luxusného sedanu Panamera. Tento krok prichádza v čase, keď sa automobilový priemysel rýchlo mení v prospech udržateľnej mobility, pričom elektrické vozidlá (EV) hrajú hlavnú úlohu.

Plány na elektrickú Panameru

Tretia generácia Panamery, ktorá bola predstavená na začiatku tohto roka, má pred sebou dlhú cestu, počas ktorej bude koexistovať s verziou so spaľovacím motorom (ICE). Michael Steiner, vedúci výskumu a vývoja Porsche, v rozhovore pre britské médiá potvrdil, že dualita, ktorá sa objaví pri novom modeli Cayenne, sa prenesie aj na Panameru. Táto stratégia umožní, aby ICE verzie a elektrické verzie existovali paralelne, čo umožní značke pokryť širšie spektrum zákazníkov a trhov.

Elektrická Panamera verzus Taycan

Jednou z najzaujímavejších otázok, ktoré sa vynárajú, je, ako sa elektrická Panamera postaví vedľa už existujúceho Taycanu, ktorý je momentálne vlajkovou loďou Porsche v oblasti elektromobilov. Generálny riaditeľ Porsche, Oliver Blume, už skôr naznačil, že Panamera by mohla byť umiestnená nad Taycanom v hierarchii značky. Aj keď by sa oba modely mohli zdať konkurentmi, Blume verí, že sa budú zameriavať na rôzne segmenty trhu, čím sa doplnia, namiesto toho, aby si navzájom konkurovali.

Budúcnosť elektrifikácie v Porsche

Porsche stále plánuje dosiahnuť svoj ambiciózny cieľ – aby do roku 2030 tvorili elektrické vozidlá 80 % celkového predaja. Steiner však upozorňuje, že prechod na elektrickú mobilitu môže byť na mnohých trhoch pomalší, než sa pôvodne očakávalo. Z tohto dôvodu Porsche pokračuje v investíciách do svojich spaľovacích motorov V6 a V8, ktoré budú aj naďalej v ponuke, no budú prispôsobené na splnenie najprísnejších emisných noriem. Tieto motory budú poháňané syntetickým palivom, ktoré Porsche vyrába v Čile od konca roku 2022, čím sa značka snaží minimalizovať svoju uhlíkovú stopu, aj pri tradičných technológiách.

Porsche teda jasne ukazuje, že elektrická budúcnosť je neoddeliteľnou súčasťou jej stratégie, no zároveň si uvedomuje, že prechod bude musieť byť postupný a adaptovaný na potreby jednotlivých trhov a zákazníkov. Elektrická Panamera bude ďalším krokom v tejto transformácii, a zároveň dôkazom, že luxus a výkon môžu ísť ruka v ruke s udržateľnosťou.

Next Post

Nový model BMW M5 ako Safety Car pre MotoGP!

Divízia BMW M poskytuje od roku 1999 flotilu vysokovýkonných vozidiel safety car pre preteky motocyklov najvyššej triedy ako Oficiálne vozidlo MotoGP. Najnovší prírastok v tejto flotile predstavuje špičkový model  BMW M5 MotoGP Safety Car. Nové vozidlo safety car vychádza z modelu BMW M5, ktorý sa svetu prvý raz predstavil v […]