Policajné vozidlá s novou identitou? V pláne je zmena dizajnu!

Adrián Glett

V apríli 2023 dostala slovenská polícia prvé vozidlá v žlto-modrom dizajne, ktoré mali nahradiť autá so zeleným pruhom, používané dlhé roky. Tento nový vzhľad však ešte ani nemal čas sa poriadne udomácniť, a už sa pripravuje ďalšia zmena.

Zmena prichádza len niekoľko mesiacov po zavedení nového polepu, na ktorý si mnohí ešte nezvykli. Dokonca je možné, že na cestách SR budú jazdiť policajné autá v troch rôznych dizajnoch naraz. Informácie priniesol web TV Noviny.sk.

Prvý redizajn len pred rokom a pol
Pred necelým rokom a pol boli prvé policajné vozidlá vybavené novým dizajnom, ktorý pozostával zo žlto-modrých polepov. Podľa informácií TV Markíza chce však ministerstvo vnútra do vizuálnej úpravy policajných áut zaviesť viac národných farieb. Vznikol pritom aj potenciálny problém s autorskými právami, pretože aktuálny polep je podľa rezortu vnútra kópiou dizajnu Polície Českej republiky. Napriek tomu však podľa TV Markíza českí kolegovia dali slovenským orgánom povolenie tento dizajn používať.

Nový dizajn zatiaľ nepredstavený
Ministerstvo vnútra dosiaľ verejnosti nepredstavilo nový návrh dizajnu. Známe sú však kroky vlády v oblasti národnej identity – napríklad nový dizajn slovenských cestovných pasov, v ktorom sú zakomponované národné symboly. Je teda možné, že podobný postup bude aplikovaný aj pri vizuálnej úprave policajných áut.

Budúcnosť policajných áut na Slovensku
Hoci zatiaľ nový dizajn nebol oficiálne predstavený, v prípade jeho schválenia sa Slováci môžu tešiť na policajné autá s výraznejším použitím národných farieb a možno aj symbolov. Tento krok však prichádza v čase, keď sa v polícii riešia iné dôležité problémy, ako napríklad masové odchody policajtov a stagnácia platov.

V konečnom dôsledku tak bude verejnosť môcť vidieť na cestách Slovenska policajné vozidlá v troch rôznych farebných prevedeniach, čo môže podľa niektorých odborníkov narušiť profesionálny imidž polície.

Next Post

Škoda Elroq: Všetko o novom elektrickom SUV, ktoré stojí ako benzínový Karoq!

Škoda prináša na trh svoje prvé kompaktné elektrické SUV s názvom Elroq, ktoré má za cieľ sprístupniť elektrifikáciu v najžiadanejšom segmente európskych automobilov. S dĺžkou 4,50 metra a atraktívnym dizajnom, toto vozidlo kombinuje moderný vzhľad, aerodynamické vlastnosti a technologické inovácie, pričom ponúka cenovú dostupnosť porovnateľnú s jeho benzínovým náprotivkom Škoda […]